Pravila uporabe piškotkov na naših spletnih straneh

Piškotki so majhne besedilne datoteke, ki jih imamo vsi obiskovalci spletnih strani na svojih računalnikih, in mobitelih. Shranjujejo se z ogledom različnih spletnih strani. To obvestilo je potrebno, ker je bila sprejeta nova zakonodaja s katero prihaja do sprememb glede obveščanja in soglašanja obiskovalcev z njihovo uporabo. Shranjevanje piškotkov je v celoti pod nadzorom uporabnika in nastavitve glede zavrnitve oz. uporabe piškotkov lahko kadarkoli spremenite v svojem računalniku - glej navodila spodaj.

Katere piškotke uporabljamo:

Na naših spletnih straneh piškotke uporabljamo zato, da lahko analiziramo, kako uporabniki uporabljajo našo vsebino s čemer lahko dolgoročno izboljšamo vašo izkušnjo iskanja in ogledov naših spletnih strani,  razen tega pa so piškotki potrebni tudi za delovanje naše spletne trgovine in kontaktnega obrazca s čemer se izboljša funkcionalnost strani. Na naših spletnih straneh uporabljamo tudi storitve tretjih oseb: strani z videoposnetki - YouTube, povezave družabnih omrežij Facebook, Twitter in Linkedin.

Storitve tretjih oseb zajemajo tudi piškotke, ki so povezani z analizo obiska naših spletnih strani in sicer Google Analytics ter oglaševanja Google Adsense.

Navodila za upravljanje piškotkov v večini spletnih brskalnikov na operacijskem sistemu Windows:

Mozilla Firefox

Kliknite »Orodja« na vrhu vašega brskalnika in izberite »Možnosti«.
Nato izberite ikono »Zasebnost«.
Kliknite »Piškotki« in izberite možnost »Dovoli stranem, da ustvarijo piškote«.

Microsoft Internet Explorer 6, 7, 8 in 9

Kliknite »Orodja« na vrhu vašega brskalnika in izberite »Internetne možnosti«, nato kliknite zavihek »Zasebnost«.
Preverite, da je raven vaše zasebnosti nastavljena na srednjo ali manj, kar bo omogočilo uporabo piškotkov v vašem brskalniku.
Nastavitev nad srednjo ravnijo bo onemogočila uporabo piškotkov. 

Google Chrome

Kliknite »Orodja« na vrhu vašega brskalnika in izberite »Nastavitve«.
Kliknite »Prikaži dodatne nastavitve«, se pomaknite do razdelka »Zasebnost« in kliknite gumb »Nastavitve vsebine«.
Izberite »Dovoli nastavljanje lokalnih podatkov«.

Safari

Kliknite ikono zobnika na vrhu vašega brskalnika in izberite možnost »Nastavitve«.
Kliknite »Zasebnost«, nato označite možnost »Onemogoči uporabo piškotkov tretjih oseb in oglaševalnih piškotkov«.
Kliknite »Shrani«.

Kako upravljati piškotke na operacijskem sistemu Mac?

Če želite omogočiti piškotke, sledite spodnjim navodilom:

Kliknite »Explorer« na vrhu vašega brskalnika in izberite možnost »Nastavitve«.
Pomaknite se navzdol do »Piškotki« v razdelku »Prejete datoteke«.
Izberite možnost »Nikoli ne vprašaj«.

Mozilla and Netscape on OSX

Kliknite »Mozilla« ali »Netscape« na vrhu vašega brskalnika in izberite možnost »Nastavitve«.
Pomaknite se navzdol do »Piškotki« v razdelku »Zasebnost in varnost«.
Izberite »Dovoli piškotke samo za izvorno spletno stran«.

Safari on OSX

Kliknite »Safari« na vrhu vašega brskalnika in izberite možnost »Nastavitve«.
Kliknite »Zasebnost« in nato »Omogoči uporabo piškotkov«.
Izberite »Samo na obiskanih straneh«.

Opera

Kliknite »Meni« na vrhu vašega brskalnika in izberite »Nastavitve«.
Nato izberite »Možnosti« in zavihek »Napredno«.
Izberite možnost »Omogoči uporabo piškotkov«.

 

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

DODATNE INFORMACIJE O ENERGETSKI UČINKOVITOSTI ZGRADB Z ZAMENJAVO OKEN, FASADE, IZOLACIJO OSTREŠJA, KLETI, NAČINA OGREVANJA KOT SO NPR. TOPLOTNE ČRPALKE, SOLARNI PANELI ITD.

Med splošnimi informacijami glede izboljšanja energetske učinkovitosti stavb se pogosto poudarja menjava stavbnega pohištva - starih oken za nova pvc ali lesena okna. Potrebno pa je vedeti, da lahko na ta način izboljšate energetsko učinkovitost stanovanjske hiše le do 16%. Do 45% lahko izboljšamo energetsko učinkovitost objekta s toplotno izolacijo zidov - fasade, v primeru, da objekt predhodno ni imel toplotne izolacije fasade. Še najbolj učinkovito in z najnižjimi stroški lahko izboljšamo energetsko učinkovitost objekta z zamenjavo obstoječega ogrevanja z alternativnimi viri ogrevanja kot so toplotne črpalke, solarni paneli, lesni peleti in IR paneli. Vsaj za 50% izboljšamo energetsko učinkovitost objekta, če klasičen vir ogrevanja npr. na plin, kurilno olje ali električno peč, zamenjamo z učinkovito toplotno črpalko zrak voda in še več, če vgradimo toplotne črpalke voda voda ali zemlja voda.

Še nekaj informacij o lesenih oknih in pvc oknih. Za lesena okna zadnja leta ponuja Eko-sklad subvencije do višine 25% vrednosti naložbe. Pred tem so subvencionirali PVC okna. Lesena okna podpirajo domače gospodarstvo, saj so tudi leseni okvirji za okna večinoma iz domačih surovin. Okvirji za PVC okna pa so vedno uvoženi. Razen tega je les obnovljivi vir in tudi iz tega vidika bolj ekološki. Leseni okvirji so tudi bolj prijetni na dotik in izgled. Lesena okna pa imajo tudi dodatno prednost, saj les uravnava vlago v prostoru - t.i. diha, medtem ko PVC okna te lastnosti nimajo. So pa lesena okna nekoliko dražja od PVC oken. Z dodatnimi npr. alu zaščitami na zunanji strani, pa je lahko življenjska doba vsaj tako dolga kot pri PVC oknih.

Več o temi lesena okna, ponudnikih in montaži na povezavi.

Glede vgradnje toplotne črpalke oz. zamenjave obstoječega konvencionalnega vira ogrevanja s toplotno črpalko je potrebno narediti kalkulacijo, v kolikšnem času se nam bo investicija povrnila. Toplotne črpalke zrak-voda so namreč cenovno najugodnejše, imajo pa najnižji COP - energetski izkoristek. Nekoliko boljšega imajo toplotne črpalke zemlja-voda in voda-voda, vendar je tudi investicija v slednje bistveno višja. Pri manjših stanovanjskih objektih ali zelo dobro toplotno izoliranih objektih tako investicija v toplotne črpalke voda-voda ali zemlja-voda ni rentabilna.

Podrobno razlago in kalkulacije glede investicij v toplotne črpalke si lahko preberete na spletni strani: katera toplotna črpalka